Ασφαλής διαμονή

Στο Cape Suites εφαρμόζουμε ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης. Διαβάστε περισσότερα...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η διαμονή μας στο Cape Suites στην Κύθνο συνοδεύτηκε από την επίσκεψη στην Παναγιά Κανάλα. Το σχεδόν καθιερωμένο ραντεβού του Σεπτέμβρη έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, σε μια εποχή που είναι ιδανική για να απολαύσεις τους φυσικούς ρυθμούς της Κύθνου και των παραλιών της.

Η Παναγιά Κανάλα

Η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού μέσα σε ένα καταπράσινο πευκοδάσος, 6χλμ από την Χώρα και περίπου 20 λεπτά από τα δωμάτια του Cape Suites. Γύρω από τον ναό και το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, βρίσκεται κτισμένος ο γραφικός οικισμός της Κανάλας με τα γραφικά ταβερνάκια του.

Ο ναός της Παναγιάς Κανάλας στην Κύθνο
Ο ναός της Παναγιάς Κανάλας στην Κύθνο

Αυτή την εποχή η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς οι έντονες αποχρώσεις του πράσινου έρχονται σε αντίθεση με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το βλέμμα δεν χορταίνει την ομορφιά του τοπίου.

Ο δρόμος μέσα από τα σπίτια προς την Παναγιά Κανάλα
Περπατώντας στο δρόμο προς την Παναγιά Κανάλα

Ο ναός της Παναγίας Κανάλας κτίστηκε το 1869 και οι θρύλοι αφηγούνται τη θαυματουργή εύρεση της εικόνας της Παναγίας στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Κύθνου και Σερίφου. Η αρχική αυτή εικόνα δεν σώζεται σήμερα όμως στο ναό φιλοξενείται το έργο του περίφημου αγιογράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη που φιλοτεχνήθηκε το 1575.

Το εσωτερικό του ναού και η εικόνα της Παναγιάς Κανάλας
Το εσωτερικό του ναού και η εικόνα της Παναγιάς Κανάλας

Το Πανηγύρι της Παναγιάς Κανάλας στις 15 Αυγούστου

Το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά Κανάλα της Κύθνου γίνεται ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια των Κυκλάδων. Το ιερό προσκήνυμα της Παναγιάς Κανάλας είναι συνυφασμένο με την λαϊκή παράδοση του Αιγαίου.

Οι κάτοικοι της Κύθνου για να τιμήσουν την προστάτιδα του νησιού κάνουν περιφορά της εικόνας της Παναγίας καθώς και αναπαράσταση της εύρεσής της στη θάλασσα. Στο μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας Κανάλας συρρέει κόσμος από όλη την Ελλάδα.

Παράδοση και τραγούδια

Η Παναγιά Κανάλα είναι συνυφασμένη με την Κυκλαδίτικη παράδοση, και αναφέρεται συχνά σε λαϊκά τραγούδια και ποιήματα όπως στο τραγούδι «Ω Παναγιά Κανάλα» της Αγγελικής Κονιτοπούλου καθώς και στο ποίημα «Κυκλαδίτικο» του Νίκου Γκάτσου σε μελοποίηση του Μάνου Χατζιδάκι.

Επιγραφή με το ποίημα του Κωστή Παλαμά που αναφέρεται η Παναγιά Κανάλα
Επιγραφή με το ποίημα του Κωστή Παλαμά που αναφέρεται η Παναγιά Κανάλα

Φωτογραφίες: Cape Suites Κύθνος

Δείτε τις επιλογές μας για διαμονή στην Κύθνο!

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΟΤ: 10429452018