Ασφαλής διαμονή

Στο Cape Suites εφαρμόζουμε ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης. Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της Κύθνου είναι μακρά, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Επισκεπτόμαστε την Κύθνο τα χρόνια του «σκοτεινού Μεσαίωνα», με τοπικούς άρχοντες, δολοπλοκίες και ηρωίδες!

Η Κύθνος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, ήταν ευάλωτη στις επιθέσεις των πειρατών και έτσι διέθετε οχυρά περιτριγυρισμένα από υψηλούς πέτρινους τοίχους. Ένας από τους οχυρωμένους οικισμούς είναι το «Κάστρο» που βρίσκεται στα βόρεια της Κύθνου. Το Κάστρο περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του από βαθιές χαράδρες και είναι προσβάσιμο μέσω ενός οχυρωμένου στενού περάσματος από την τέταρτη πλευρά. Κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας η οποία ξεκίνησε το 1207 το νησί ήταν γνωστό ως Θέρμια και η πρωτεύουσα ήταν το Κάστρο.

Το στενό πέρασμα και οι βαθιές χαράδρες προς το Κάστρο στην Κύθνο

Το στενό μονομάτι προς το Κάστρο της Κύθνου

Το νησί της Κύθνου ήταν διάσημο για τις θερμές πηγές που βρίσκονταν στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, κοντά στο χωριό Λουτρά. Στην πρωτεύουσα, το Κάστρο, χτίστηκε ένα φράγκικο φρούριο που ονομάστηκε ο Πύργος της Θερμίας. Ο τελευταίος Βενετός άρχοντας Angelo Gozzadini ανατράπηκε από τους Τούρκους το 1617 με δόλιο τρόπο. Οι Τούρκοι έστειλαν μια γυναίκα η οποία ισχυριζόμενη πως πονάει ζήτησε να εισέρθει στην πρωτεύουσα. Η κόρη του φύλακα συμπονώντας την γυναίκα άνοιξε την πύλη και ο τούρκικος στρατός εισήρθε στην πόλη. Η ιστορία αυτή αναπαράγεται έως σήμερα στις Κυθναϊκές νησιώτικες μπαλάντες. Αργότερα η Κύθνος έγινε ένα από τα πρώτα νησιά που εξεγέρθηκε ενταντίον των Τούρκων.

Το μεσαιωνικό μονοπάτι στο Κάστρο της Κύθνου

Πετρόκτιστο παρεκκλήσι στο Κάστρο της Κύθνου

Πηγή φωτογραφιών: https://www.experiencekythnos.gr/

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΟΤ: 10429452018