Ασφαλής διαμονή

Στο Cape Suites εφαρμόζουμε ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης. Διαβάστε περισσότερα...

Περπατώντας στη γη της Κύθνου ίσως να αγνοείτε το γεγονός πως κάτω από το έδαφος εκτείνεται ένα σύστημα φυσικών και τεχνητών στοών που από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν άρρηκτα δεμένο με τις ζωές των Κυθνίων. Η διαμονή σας στην Κύθνο θα σας προσφέρει μια πρωτότυπη εμπειρία!

Κρυφά ανοίγματα που οδηγούν στα βάθη της γης

Το πιο γνωστό και προβεβλημένο σπήλαιο της Κύθνου είναι το Καταφύκι που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Όμως στα διαμερίσματα Kythnos Cape Suites σας συστήνουμε την περιήγηση με έναν έμπειρο τοπικό οδηγό στο ανατολικό τμήμα της Κύθνου για να σας αποκαλύψει μια πληθώρα από στοές που δημιουργήθηκαν είτε με φυσικές διεργασίες ή κατά τη διάρκεια εξορύξεων. Οι στοές αυτές εκτείνονται βαθιά μέσα στη γη και μέσα σε αυτές θα ανακαλύψετε εργαλεία και εγκαταστάσεις που πλέον έχουν παγώσει στον χρόνο.

Στοές της Κύθνου με εργαλεία και εγκαταστάσεις

Ξεχασμένα εργαλεία στις στοές της Κύθνου

Πορφυρός θησαυρός

Κοιτάζοντας τα εκτεθειμένα πετρώματα θα διακρίνετε τις κόκκινες αποχρώσεις του οξειδωμένου σιδήρου. Ήδη από την αρχαιότητα οι Κύθνιοι έσκαβαν τη γη για να εξορύξουν σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο και μαγγάνιο. Μια δραστηριότητα που συνεχίστηκε εντατικά έως τα μέσα του περασμένου αιώνα. Επίσης εδώ προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες τους και ζωγράφοι της Αναγέννησης όπως τον Αιματίτη (κόκκινο) και τον Αζουρίτη (μπλε).

Φυσική ομορφιά της Κύθνου

Η κρυφή φυσική ομορφιά της Κύθνου

Ληστρικές επιδρομές

Σπήλαια όπως το Καταφύκι (καταφύγι) υπήρξαν το ιδανικό καταφύγιο από τις επιδρομές των Τούρκων, των Φράγκων και των πειρατών που μάστιζαν την Κύθνο και τα παράλια της μεσογείου. Εικάζεται επίσης πως οι κάτοικοι της Κύθνου έκρυβαν βαθιά στα σπήλαια και στις στοές τα πολύτιμα αντικείμενά τους για να τα προστατέψουν.

Οι εγκαταστάσεις για τη διαμονή στην Κύθνο του προσωπικού των μεταλλείων

Οι εγκαταστάσεις για τη διαμονή στην Κύθνο του προσωπικού των μεταλλείων

Υπόγεια έθιμα και παραδόσεις

Η μεγάλη σημασία των στοών για τους κατοίκους της Κύθνου αποτυπώνεται και στις παραδόσεις τους. Το Πάσχα στην Κύθνο, μετά την Ανάσταση, οι κάτοικοι χόρευαν στη μεγάλη πλατεία ή "πιάτσα" του σπηλαίου Καταφύκι, ένα έθιμο που ονόμαζαν η "Μαγάλη Λαμπράν". Επίσης βαθιά μέσα στο σπήλαιο Καταφύκι υπάρχει ένας φυσικός σχηματισμός σταλακτιτών που συγκεντρώνει στάσιμο νερό, το "Γουρνάκι" - το νερό αυτό πίστευαν οι κάτοικοι πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το έπιναν για να θεραπεύσουν τον στομαχόπονο.

Το σπήλαιο Καταφύκι της Κύθνου

Το σπήλαιο Καταφύκι της Κύθνου

Μυστικά περάσματα και φυσική ομορφιά

Η πρώτη αποτύπωση του σπηλαίου Καταφύκι έγινε μόλις το 1969. Καταγράφηκαν για πρώτη φορά επίσημα σπάνιοι σχηματισμοί σταλακτιτών και στενά περάσματα με μήκος έως δύο χιλιομέτρων που οδηγούν σε γειτονικές περιοχές του νησιού.

Εικόνες από στοές κατά τη διαμονή μας στην Κύθνο

Μοναδικές εικόνες από τη διαμονή μας στην Κύθνο

 

Πηγές: Δήμος Κύθνου - Σπήλαιο Καταφύκι, φωτογραφίες: Experience Kythnos

Δείτε τα διαμερίσματα μας!

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΟΤ: 10429452018