Ασφαλής διαμονή

Στο Cape Suites εφαρμόζουμε ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης. Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύθνος συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με ανακαλύψεις από το πλούσιο παρελθόν της! Εξερευνούμε τα ευρήματα από το καλοκαίρι του 2021 που οι αρχαίοι Κύθνιοι άφησαν στην ακρόπολη στο Βρυόκαστρο, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού.

Πλούσια ευρήματα

Η φετινή ανασκαφική έρευνα στο Βρυόκαστρο αποκάλυψε πλούσια ευρήματα. Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο από τη ζωή και τα τελετουργικά των αρχαίων Κυθνίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα που δίνουν στοιχεία για την έδρα της Μακεδονικής φρουράς που εγκατάστησε στο νησί το 201 π.Χ. ο Φίλιππος Ε'.

Βρυόκαστρο Κύθνου, πήλινα παιδικά ειδώλια στο σημείο εύρεσης
Βρυόκαστρο Κύθνου, πήλινα παιδικά ειδώλια στο σημείο εύρεσης

Οι αρχαιολογικές εργασίες

Η φετινή ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι φετινές εργασίες στο κυκλαδίτικο νησί της Κύθνου εστίασαν στην ανασκαφή κτιρίων της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης, αφού προηγήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί από τη βλάστηση και απομάκρυνση διάσπαρτων λίθων που επέτρεψαν να αναγνωρισθούν πολυάριθμα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Άεροφωτογραφία του ιερού της Δήμητρας και Κόρης. Πάνω ο ναός (Κτίριο 4), κάτω το επίμηκες Κτίριο 3, στο μέσον δεξιά το Κτίριο 5, στο μέσον αριστερά το Κτίριο 6
Άεροφωτογραφία του ιερού της Δήμητρας και Κόρης. Πάνω ο ναός (Κτίριο 4), κάτω το επίμηκες Κτίριο 3, στο μέσον δεξιά το Κτίριο 5, στο μέσον αριστερά το Κτίριο 6

Τα ευρήματα

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται εκατοντάδες πήλινα αρχαϊκά-ελληνιστικά ειδώλια, πολλά από αυτά ακέραια (γυναικεία και παιδικά, λιγότερα ανδρικά, ιδιαίτερα ηθοποιών και συμποσιαστών, ερμαϊκές στήλες, χοιρίδια, χελώνες κ.ά.), εξίσου πολλοί λύχνοι αρχαϊκών-ρωμαϊκών χρόνων και πολύμυξα τελετουργικά σκεύη, δακτυλιόσχημοι «κέρνοι» με επίθετα μικρογραφικά αγγεία, πλήθος επίθετων μικρογραφικών υδριών που έχουν αποκολληθεί από τελετουργικά σκεύη, εξαιρετικής ποιότητας κεραμεική, κυρίως Αττική μελανόμορφη και ερυθρόμορφη (υδρίες, κάλπεις κ.λπ.), αλλά και άλλων εργαστηριακών κέντρων (κορινθιακά, κυκλαδικά και από το ανατολικό Αιγαίο).

Στα αναθήματα συγκαταλέγονται και ορισμένα χάλκινα, αργυρά, οστέινα και υάλινα κοσμήματα, μαρμάρινα αγγεία (φιάλες, πυξίδες) και ένα μαρμάρινο χέρι που κρατά μάλλον δάδα (αγαλμάτιο Κόρης;).

Πήλινοι λύχνοι ελληνιστικών χρόνων
Πήλινοι λύχνοι ελληνιστικών χρόνων

 

Πηγή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας https://www.uth.gr/news/anaskafi-kythnoy-2021

Επιμέλεια άρθρου freshid.gr - Φωτογραφίες © Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν

Δείτε τις σουίτες μας

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΟΤ: 10429452018